Close

Защо да наемем професионален фотограф за абитуриентския си бал

БАЛЪТ!

Остават броени дни до най-очаквания момент за всеки ученик – денят, в който броенето от 1 до 12 ще оглася училищните дворове. Момичета и момчета се подготвят за този важен ден откакто са получили първия си буквар.Приготовленията особено при момичетата са ясни: грим, прическа, рокля, кола…. И, естествено, не на последно място фотограф.

Въпросният ден ще мине като миг и всички тези усилия, които ще сте вложили, за да изглеждате зашеметяващо, ще се обезсмислят ако не ги запечатате с помощта на професионален фотограф.

Защо да плащам за фотограф като може приятел да ме снима?

Фотографията е не само професия, тя е и изкуство. Изкуството е да улавяш моментите, да разказваш чрез изображението на снимката.

И нещо много важно – така да заснемеш събитието, че когато след 10 години отвориш стария албум, отново да се пренесеш към изпълнения с вълнения и трепети ден.

За да се случи всичко това, означава само едно – нивото на така нареченото репортажно снимане трябва да е повече от високо. А това става с много опит и всекидневно снимане.

Да анализираме ситуацията, в която вашият приятел „фотограф“ щрака снимки една след друга – с фотоапарат или със смартфон, както сега правят всички. Колкото и да се старае, той няма как да стигне качеството на професионалиста. Какъвто и апарат да има.

Това е така, защото не апаратът прави снимката, а човекът зад обектива. И признайте си – вашият любител фотограф със сигурност ще е и гост, което означава, че ще се забавлява, ще е част от купона. А снимките ще са …между другото.

DSC_1911

Някои важни моменти, на които държите, няма да бъдат уловени, може въобще да не стигнете и до фотосесия.

DSC_2026
Е, сигурно ще направите няколко кадъра в близкия парк. Вие обаче със сигурност искате те да са интересни и различни. А на професионалния фотограф това му е работата.
Ще ви следва, за да улови всяка усмивка, изненада и емоция, ще ви предложи интересни места за художествена фотосесия.

Снимките от фотосесията са чаканите – нали все пак тях ще качвате във фейсбукJ, тях ще показвате на роднини и това са снимките, които ще сложите в рамка.

Там най-добре ще си проличи интересната прическа и уникалното облекло, което толкова дълго сте търсили.

Цената определяща ли е за качеството?

Да, цената е определяща. Ако някой снима добре, раздава се докрай и е изключително търсен фотограф, то той едва ли ще „подарява“ труда си.

DSC_2297

Такъв човек не би направил компромис с качеството, а и вложил достатъчно енергия, за да види усмивката и щастието ви накрая. Цена от 150 – 200  лева за цял ден може и да звучи примамливо, но фотографъът, който ще ви я предложи, едва ли ще оправдае очакванията ви.

Трябва да знаете, че той най-вероятно е начинаещ, още се учи или просто е прекалено стандартен. Трябва да имате предвид и още нещо – за един ден може да се поеме само едно събитие, тоест датата е заета. Добрият фотограф няма да си заеме деня за такава сума.

DSC_2318

За да се направят хубави и запомнящи се снимки, се инвестира време, енергия, мисъл.

DSC_2120

Бъдете сигурни, че такъв фотограф ще се раздаде емоционално за вас. Ще даде максималното от себе си.Освен това нещо много важно – сигурно ще забележите скъпата техника, хубавите обективи и осветление. Това е сериозна инвестиция от наша страна и няма как продукта, който даваме, да е на символична цена.
Все пак роклята в повечето случаи я обличате веднъж, а обувките – те и толкова не изкарват – най-много до ресторанта… И въпреки това те са в пъти по скъпи от фотографските услуги.

DSC_2148

Снимките остават там във времето, след 5, 10, 15 години едва ли ще се сетите да отворите гардероба, за да видите прекрасната рокля от бала. Но албума със снимките ще го потърсите – гарантираме ви!

Как да познаем нашия фотограф?

Понякога става веднага, но в повечето случаи след дълго търсене. Нашият съвет е: Не рискувате с първия фотограф, който ви попадне в интернет пространството. Това, че някой е платил за да има сайт, намиращ се лесно в Гугъл, не означава, че е най-добрият избор.

DSC_2074

Разгледайте внимателно галериите в сайта, вижте как ще усетите снимките.

DSC_2168
Ако ви докосне емоцията, изписана върху заснетите лица, ако разберете каква е идеята в снимките и има ли я въобще, ако видите нещо различно, което да ги отличава от масата – тогава това е вашият фотограф.

DSC_2663
Всичко е от значение – снимките да ви дападат цветово, хората да изглеждат одухотворени…

DSC_2693

Направете среща и вижте дали човекът отсреща има идея как протичат този вид събития. Така ще разберете  колко опит има той в областта. Ако сте прочели всичко дотук внимателно, няма как да не разпознаете професионалиста. И не оставяйте нещата за последния момент.

DSC_2707

Абитуриентският бал е само ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА! Уловете мига, не го изпускайте.