Close

Кумове. Как да ги изберем

Кумове и сватба

Досега говорихме за фотосесия в деня на сватбата, за предсватбена сесия, обърнахме внимание и на шаферите. За това днес ще се спрем на едни от най-важните лица след младоженците, а именно кумовете. Но ще го направим от малко по-различна гледна точка.
Кумове, сватбен фотограф

Във всеки един форум ще намерите изчерпателна информация за задълженията и ролята на кумовете. За това ние няма да се повтаряме, а ще наблегнем въз основа на опита, който трупаме с всяка изминала сватба, върху значението на кумовете за сватбата и сватбените снимки.

Кум и кума

При избора на кумове е хубаво да имате няколко неща в предвид:

– Важно е те да са близки и на двамата младоженци (не само на булката, например), така особено мъжете, които обикновено са по-стеснителни, ще се отпуснат повече по време на фотосесията, когато тя се случва пред свои хора.

Кумове, сватбен фотограф

– Избраните за тази важна роля лица трябва да са отговорни и в готовност за помощ. Кумовете са много важни за цялостното настроение в специалния ден.

Кум и кума

Те посрещат гостите, отменят където се налага младоженците, подкрепят ги физически и психически. Както всяко представление на живо, и в сватбения ден нещата може да се объркат – всичко се случва.

Кумове

И като казваме всичко, наистина имаме предвид буквално ВСИЧКО!

Миналата година имах удоволствието да снимам страхотна сватба. Младоженците бяха много готини. Сватбата вървеше леко, без излишно напрежение. Направихме прекрасна, дълга фотосесия. Денят беше дълъг за тях, след всички ритуали и приготовления, няма как да не дойде и умората. Затова влизането в ресторанта беше толкова чакан момент – за да си поемат малко дъх…

Настъпи и той – посрещане, питка с мед за добре дошли… Започва истинският купон. Звучи страхотна рок музика. Емоцията е толкова силна… пускат уникалното парче на Металика – Sick and destroy. И точно тогава, по ирония на съдбата, почти в  началото на вечерта булката в цялата си прелест, танцувайки като за последно, пада. Спъването се оказа наистина лошо и с последици. Младоженецът и булката трябваше спешно да отидат до болницата, за да й шинират крака и сватбата продължи за известно време без главните актьори…
Споделям този случай с вас именно заради това, което се случи. Кумовете бяха спасителната лодка. Те се справиха блестящо.
Кумове, сватбен фотограф

Поеха цялото водене на тържеството. Направиха така, че да се усети минимално липсата на младоженците, което – съгласете се с мен, е ужасно трудна задача. Така ТЕ спасиха цялата вечер.

сватбени снимки, кумове

Ето още малко приятелски съвети от нас:

– Хубаво е кумовете да са активни, но внимавайте цялото внимание да не се измести върху тях. Неведнъж се е случвало те да са толкова позитивни, лъчезарни, с огромно желание за снимки, че по време на фотосесията, въобще да не усетят как засенчват младоженците. А те почти винаги са по-притеснителни и изморени от струпаните едни след други емоции.

Кум и кума. сватбени снимки, професионален фотограф

Младоженецът и булката трябва да бъдат подбутвани от кумовете, а не избутвани на заден план.

Все пак това е Вашият ден!

Кумуване, сватба, фотограф за сватба

Няма по хубав вариант, ако кумовете са млада двойка. Така могат да се получат романтични кадри, без преструвки. Също трябва да се има предвид, че двама човека, когато са заедно, те се напасват и дори физически си отиват, което е много важно за естетиката на снимките.

Кумове, сватбен фотограф

Когато свидетелите са почти непознати, те не знаят как да се държат. Трудно скъсяват дистанцията, да не говорим ако жената е по висока от мъжа. Случва се, тогава обикновено жената бива „тормозена“ да прикляка и прилагаме различни трикове, които се превръщат в  изпитание за скъпите кумове. Разбира се, това не е толкова голям проблем. Винаги може да се намери изход от ситуацията ако няма друг вариант.

Кумове, сесия, сватба

Усмивките непременно идват на помощ. Защото ако няма настроение, и най-красивите лица не могат да заменят цялостното усещане, което излъчват тези наистина щастливи моменти. Фотоапаратът усеща фалша.  Отпуснете душата си и дайте сила на позитивното у вас. Бъдете себе си и не спирайте да се усмихвате. Това е част от онзи тънък и важен слой на снимката, който не може да бъде добавен дори с фотошоп 🙂

Кум и кума, сватбени снимки

Затова, скъпи младоженци и кумове, не забравяйте позитивното настроение и не го пестете. Няма нищо по-хубаво от грейналите от щастие ваши лица. А печатът за това все пак държат и поставят кумовете. Те са невидимите и ненатрапващи се диригенти 🙂