Close

Църковният брак – едно от седемте тайнства

Църковният брак и ритуал в сватбения ден

Споделете

Тайнствата в Православната църква са седем и едно от тях е венчанието

По време на църковния брак мъжът и жената дават обещание за съпружеска вярност пред Бога и Църквата. Благославя се бъдещото им потомство. Самото пристъпване на входа на черковния храм е несравнимо преживяване – участниците в тайнството на ритуала няма как да не запомнят това за цял живот.
храм, венчавка, брак

Вричането един към друг е толкова силно и магично, че това може да се обясни само, ако си го усетил лично. Затова младоженците изпитват особен респект към венчанието.

Великденски-пости

Целият ритуал има дълбоко символно значение

Той показва висотата на християнския брак и важността на съпружеските задължения.
венчавка, храм Света Неделя

Ритуалът включва:

възлагане венци върху главите на младоженците и трикратно тържествено благославяне на техния брачен съюз от свещенослужителя с произнасяне на кратка, но съдържателна молитва към Бога.

църква

Запалените свещи, които младоженците държат в ръце, символизират важността на извършваното тайнство и духовно-благодатната светлина, която се получава тогава.

Великден

Венците също са знак за висотата на това свещено действие и за благодатта, която се дава при него;

храм Света София

Пръстените, които с кръглата си форма, нямат начало и край, символизират безкрайната Божия любов, която също няма начало и край;

венчавка извън софия

Вкусването на вино от една чаша показва, че от този момент съпрузите трябва да делят радости и скърби и винаги да си помагат взаимно в името на любовта;

рутуално отпиване от вино

Обикалянето в средата на храма е израз на тяхната духовна радост и се възприема като доказателство за запазване целостта на техния брачен съюз и за твърдостта на обещанията, дадени пред Църквата, за спазване през целия живот.

Великденски пости

Хубаво е при избора на църква да се спрете там, където самите вие се чувствате най-добре и спокойни, че тайнството ще се извърши по канон, без да се бърза и претупва.

Църковен брак, ритуал

В предишен блог сме писали за местата, от които сме най-впечатлени – подходящи за сватбената церемония и прекрасна фотосесия, ако още не сте избрали, може да метнете едно око 🙂

Венчавка

Има и нещо друго, на което не се обръща достатъчно внимание – това е изискването, че църковната венчавка може да се състои, ако младоженците са кръстени – условие, което е задължително и за кумовете.

брак, ритуал

Повечето младоженци сами организират сватбата си до най-малкия детайл и месеци наред цялото им съзнание е заето с вземането на всякакви решения по подготовката за специалния ден, мнозина нямат време или едва ли се сещат, че има определени моменти когато може да се сключва църковен брак. За това, скъпи младоженци, ви подсещаме да знаете кога според църквата това е позволено и кога не.

венчавка, брак, ритуал

Забранени дати

Великденски пости:

от 27 февруари 2017 година (понеделникът след Сирни Заговезни) – до 16 април 2017 година.  Бракове не могат да се сключват още 2 дни след Великден.

Богородични пости:

Всяка година са по едно време – от 1 август до 14 август.

Петрови пости: 

От неделята девет седмици след Великден до Петровден на 29 юни. През 2017 година от 18 юни до 29 юни.

Коледни пости:

От 15 ноември до 25 декември всяка година.

Кръстовден – 14 септември (през 2017 година – четвъртък)

Рождество Христово – 25 декември (понеделник)

Богоявление – 6 януари (петък)

Свето Благовещение – 25 март (събота)

Цветница –  винаги в неделя – 9 април 2017 година (Цветница 2018 – 1 април, Цветница 2019 – 21 април, Цветница 2020 – 12 април,  Цветница 2012 – 25 април)

Възнесение –  винаги в четвъртък – 25 май 2017 година (Възнесение 2018 – 17 май, Възнесение 2019 – 6 юни)

Петдесетница – винаги в неделя 8 седмици след Великден – 4 юни 2017 г.

Преображение – 6 август (неделя). Попада в Богородичните пости

Успение Богородично – 15 август (вторник)

Рождество Богородично – 8 септември (петък)

Въведение Богородично – 21 ноември (вторник)

Месопустна задушница – 18 февруари 2017 година.

Архангелова задушница 4 ноември 2017 година.