Close

Ужас, гостите на сватбата ни не са доволни!

Сватбени снимки, гостите на сватбата

 

От какво най-често сме чували да се оплакват гостите на сватбата?

Какво да вземем предвид, за да не разочароваме гостите в сватбения ден?

Спокойно, ето как да оправите нещата 🙂

Дълго планиране, тежка организация, обмисляне, избиране, безсъние – и всичко това, за да направите вашия ден незабравим за приятели и роднини. Ситуацията накрая може да стане толкова напрегната, че в едни момент да ви писне от всичко това.

Така е с много двойки. Но няма страшно, скъпи младоженци. Това наистина е вашият ден и вие трябва да го измислите по най-добрия начин! Решение винаги има.
Колкото и да се опитвате да предвидите всеки един детайл от сватбата, гостите ви пак могат да намерят нещо, от което да не са доволни.

За да избегнете до голяма степен това, ще ви споделим някои от основните оплаквания на гостите, които най-често сме чували, и се надяваме да ви бъдем полезни.
Настанете се удобно, защото има какво да ви споделим от нашият нескромен дългогодишен опит като сватбени фотографи, снимащи средно между 25-30 сватби годишно.

  • Време, място, транспорт…

Напоследък много от младоженците се стремят към романтична провинциална сватба извън лудницата по софийските улици. Такава сватба има доста положителни страни, но има и малко неща за дообмисляне. Най-често това е транспорта, тъй като не всички могат да си позволят да отидат със собствен автомобил до крайната дистинация.

Разбира се, това не бива да ви отказва, а напротив, много от гостите ще се радват да съчетаят този празник с една мини екскурзия и да разгледат друго населено място.

Естествено, че и софийските сватби не са застраховани от казуса време, място и транспорт. Ако мечтаете да се венчаете на жълтите павета в катедралния храм, а след това да отидете в комплекс с ресторант и градина в другия край на София отново може да има недоволни.

Трябва внимателно да обмислите програмата за вашият сватбен ден, за да спестите време и излишни разходки на гостите.

Едно добро решение за това са изнесените ритуали за граждански брак в ресторанта. Повече затова можете да прочетете тук.
Неотдавна младоженци споделиха с нас следната програма, която предвиждат:

-граждански брак в София, следва църковен брак в Благоевград, а партито в Банско. И всичко в един сватбен ден 🙂
Е, това е програма, от която със сигурност ще има недоволни гости.

  • Прекалено много свободно време между церемонията и партито в ресторанта

Обикновено след църковния брак гостите се отправят към ресторанта в очакване на младоженците за старт на партито.Точно в този момент обаче младоженците искат да осъществят мечтаната си сватбена фотосесия в рамките на час – два.

И ето тук започва едно недоволство от страна на гостите, за дългото чакане. Писали сме блог за тази тема, можете да го погледнете тук.
Често младоженците измислят различни забавления за гостите, за да не скучаят. Едно от добрите решения за това е фото ъгъл.

Това представлява обособен кът за снимки, който вие предварително сте подготвили с различни аксесоари.
Там остава един от вашите фотографи и снима гостите, докато вие си правите сватбената фотосесия.
Така приятелите ви ще се забавляват и няма да усетят кога ще мине времето. Ще се отпуснат, а вашето отсъствие изобщо няма да се усети.

Ето една страхотна идея за това, как да няма недоволни, а напротив – очаровани гости.

За тази цел ви трябват двама фотографи и асистент. Или сватбен агент – организатор, който да насочва и подканва гостите така, че те да не скучаят и да не се чудят какво да правят през това време.
И да не забравяме, всичко това е добре да се случва на фона на музика, специално подготвена от вашия сватбен дисководещ.

  • Музиката е прекалено силна

Идва и един от най-чаканите моменти за гостите и младоженците – партито в ресторанта.
Някои хора си отдъхват от дългия натоварен, но все пак красив ден, а други се забавляват с танци. Но не на всеки може да се угоди, защото едни може да се оплакват от силната музика, а други да искат да са във вихъра на танца.

Обикновено най-добре е в началото на празненството музиката да е малко по-тиха, за да се чуват гостите, докато си разговарят и се хранят.
В момента, в който се отпуснат всички да танцуват, тогава може музиката да е по-силна и да се премине към истинската част на купона.
И тук ви трябва качествен DJ, който да усеща нещата така, че гостите да танцуват и поддържа партито на ниво.

Изключително важно е DJ-ят, който сте избрали да е професионалист, в противен случай нещата в ресторанта ще са скука, а когато няма купон, няма и емоционални снимки.

  • Трябва да плащат за консумацията си

Не на всички, но на някои сватби се е случвало сервитьорите да са инструктирани, че когато някой си поръча още напитки, независимо дали става въпрос за минерална вода, която е свършила на масата, или за алкохол, трябва да ги заплати.

Това ще подразни вашите гости, затова добре обмислете какво още може да включите или какво да откажете към доплълнителната консумация за ваша сметка. Не ги карайте да си доплащат.

  • Как да разпределим гостите в ресторанта?

За да избегнете някой от поканениете да е недоволен и да скучае по време на празничната част, може да спазвате едни от основните правила при разпределянето на гостите в ресторанта, а те са: общите интереси, неголямата възрастова граница и взаимоотношенията ви с тях (дали са роднини, приятели и т.н. 🙂

Ако не можете да прецените точно кой до кого да седне, можете просто да ги разпределите по масите, а те сами да изберат на кое място да бъдат.

  •  Климатик

Често младоженците са очаровани от идеята за сватба на открито, но тук е важно да обмислите много добре всеки един сценарий. Ако датата, която сте избрали, е в много горещ месец, най-вероятно на гостите ще им е много топло по време на церемонията. Важно е да не изключвате и възможността от внезапно влошаване на времето. Най-доброто решение е да намерите градина, която има и затворена част.

Ще добавим и още нещо – младоженците, които са избрали закрито място, не са застраховани от капризите на гостите. Често по-възрастните се оплакват от силния климатик, а по-младите, които са във вихъра на забавата, се оплакват от слабия климатик.

Компромисното решение е да обмислите добре къде ще настаните всеки, като възрастните трябва да са далеч от климатика.

Изброихме няколко основни наши впечатления за разочаровани гости.В едно сме абсолютно убедени, ако поканените са близки и любими ваши хора, то каквото и да се случи или обърка, те никога не биха забелязали това.

Защото вашите приятели са вашето голямо семейство!

Е, скъпи млади влюбени, има за какво да помислите по организацията, но най-важното е вие да сте щастливи. Защото  това наистина е ВАШИЯТ ДЕН.
Все пак и да не забравяме, че е трудно да се угоди на всеки.
Затова рецептата е спокойствие и много усмивки 🙂  🙂 🙂