Close

Как да изберем сватбен фотограф и какви качества трябва да притежава?

как да изберем сватбен фотограф

Скъпи младоженци, отговорността на фотографа в сватбения ден е от голямо значение и не е за подценяване. Как да изберем сватбен фотограф?

Много важно е вашият фотограф да има нужните качества и умения, за да не бъдете разочаровани от крайния продукт.  Към всички тези качества се стремим и ние години наред. Сватбената фотография се превърна в наша страст в последните 15 години.

Това което ни допада в нашата работа е именно предизвикателството и трудностите, които съпътстват всяка една сватба. Като започнем от правилното планиране, срещите, разговорите и стигнем до това да направим най-доброто. Независимо от времето, мястото и ситуацията.

Това, че винаги нещо може да се обърка ни кара да мислим и предвиждаме всичко до най-малкия детайл. Така нашата работа се превръща в едно постоянно предизвикателство към самите нас.

И да! Винаги е свързано с много трудности, постоянство и желание за усъвършенстване и развитие. А това дали успяваме или не – оставяме нашите младоженци да преценят

как да изберем сватбен фотограф

За да сте спокойни, че сте поверили един от най-важните дни в живота си на добър професионалист, сме подготвили някои важни неща, които трябва да имате предвид.

Kак да изберем сватбен фотограф? Не трябва да пренебрегваме сериозните професионални сватбени фотографи

В последно време се наблюдава тенденцията всеки втори да е фотограф, без дори да е завършил фотографски курс. Нека обаче си припомним, че истинската фотография не е просто натискане на едно копче на фотоапарата.

Това е цяло изкуство, което изисква мисъл, правилна композиция, правилно боравене с техниката, знания и опит. Нашият съвет е да не рискувате с фотографи, които нямат професионален сайт с професионално портфолио, от което можете да добиете представа за качеството им на работа.

Професионални сватбени фотосесии

Фотографът трябва да е с опит в репортажната фотография

Важно е да знаете, че има огромна разлика от фотограф, който се занимава с пейзажна, продуктова или макро фотография. Снимането на хора не е никак лесна работа 🙂

Сватбена фотография

Фотограф, който в действителност умее да хване не само моментите, но и да разкаже историята чрез снимките.

Професионална фотография

Всеки специализира в определена област и е по-добър в нея, отколкото в останалите. Затова ви трябва не какъв да е професионален фотограф 🙂 . Как да изберем сватбен фотограф? Също така имайте предвид, че в сватбения ден всичко се случва толкова бързо и понякога неочаквано, че фотографът ви трябва наистина да има опит в заснемането на сватби.

Сватбена фотография, фотосесия

Запитванията за препоръка за сватбен фотограф в интернет пространството понякога не е най-доброто решение

Напоследък все повече булки правят запитвания в социалните мрежи за препоръка на добър фотограф в резултат, на което остават още по-объркани от многото самореклами на фотографи и покани за приятелства във facebook.

Разбира се, препоръките не са за пренебрегване, но за предпочитане е да не ги търсите в големите facebook групи.

как да изберем сватбен фотограф

Насочете се към високия клас фотографи

Високият клас фотограф има доста предимства и напълно оправдава инвестицията. А ето и някои качества, които го отличават:

  • Не взима голяма част или цялата сума предварително

Капарото е важна гаранция, че сте потвърдили ангажирането на фотографа, който от своя страна не поема други ангажименти за конкретната дата. Сумата обаче не трябва да е голяма или цялата, тъй като възнаграждението е след заснемането на събитието (за ваше спокойствие 🙂 )

Сватбена фотография

  • Резервни варианти (фотосесия на различно място и импровизация в случай, че времето ви изненада, тук предимството е натрупания опит)

Времето и събитията често са непредвидени, но бързата адекватна реакция помага в такива случаи. Например, как бихме процедирали, ако времето се влоши, а планираната локация е на открито?Преди всичко това да се е случило, ние вече сме помислили за интересни закрити места, които са подходящи за сватбена фотосесия.

Сватби, как да изберем сватбен фотограф

  • Няма дублаж на брой кадри само за запълване на бройката, старае се да има различни и интересни гледни точки (тук заснемането от двама фотографи е предимство)Сватбените снимки трябва да са различни и интересни, в противен случай може да се отегчите докато ги разглеждате. Многото кадри не значи качество и затова трябва да се доверите на вашият фотограф да подбере най-доброто.

Тук много от младоженците се притесняват какво точно ще бъде изтрито, но всъщност повярвайте ни, нито един качествен кадър няма да бъде изгубен.

Сватбени моменти, фотосесия

  • Винаги на разположение за въпроси преди, по време и след събитието.

Разговорите с младоженци след 21:00 часа не са нещо необичайно за нас. Много често въпросите изникват в движение според дадената ситуация, затова не се притеснявайте да ги задавате към фотографа, по този начин ще се съгласувате по-добре.

  • Проверява местата за фотосесията предварително в зависимост от маршрута и ви насочва

На мнение сме, че добрият професионалист трябва да е добре подготвен преди събитието. Например, когато снимаме на нова локация, проверяваме мястото предварително.

Как да изберем сватбен фотограф, професионален фотограф

За целта отделяме един ден, малко преди сватбата за оглед на мястото, в който не задължаваме младоженците да ни придружават, и транспортните разходи не се поемат от тях.

Сватби на открито, сватбена фотография

  • Качеството да улови моментите, които носят най-много усмивки, емоции и радост. Винаги в позиция и готовност във всеки един момент

Тук предизвикателството е наистина голямо. Да се улови точния миг, тъй като нито един момент и емоция не могат да бъдат пресъздадени и нагласени.

Сватбена фотография София

  • Предаване на готовия продукт в точните срокове и по-рано, но нито ден по-късно

В нашата работа, сме наясно, че всички младоженци трепнат в очакване да видят снимките си, а гостите непрекъснато разпитват дали има готови… Ето затова, освен предаването на крайният продукт в срок, се стремим след събитие веднага да получите няколко обработени кадъра (все пак трябва да качите нещо във facebook, instagram и т.н. : ) )

градска сватба, София

Да си фотограф не е само професия, а нещо повече…

В работата ни сме се срещали с много и различни младоженци. И всеки път сме се старали да изградим специална връзка, за да уловим тяхната индивидуалност, която да отразим в сватбените им снимки.

На различните младоженци отиват различни обработки на кадрите, затова задачата на сватбените фотографи е да успеят да приложат точната обработка, след като са заснели целия сватбен ден по най-добрия начин.

Сватбени моменти, фотография

Ние вярваме, че всяка една сватба е различна и неповторима. И затова е важно заснемането й да е различно, а не еднотипно. Младоженците имат свои стил и визия. Най-важната задача е да ни се доверят от самото начало, да разкажат за себе си от момента, в който се познават, да разберем какво харесват и какво не.

Да, и ние имаме стил на работа!!! Нашият любим стил в сватбената фотография е естествения и непринуден репортаж. Но никога не забравяме, че снимките трябва да имат характер. А характерът това сте вие – нашите младоженци.

Photo studio Margo 🙂

Професионален фотограф Марго

Заповядайте!