Close

Църкви в София, подходящи за Св. тайнство Венчание

Църкви в София

Скъпи младоженци, църковният брак, не е задължителен, но е препоръчителен, за да бъде сватбеният Ви ден завършен. Затова сме направили списък с едни от най-предпочитани и най-подходящи църкви за сключване на църковен брак.

За да бъдете венчани, е необходимо да представите свидетелсво за сключен граждански брак, както и кръщелните свидетелства на вас и вашите кумове . Следователно, винаги гражданският брак предхожда църковния, независимо дали са в един и същи ден.

Църкви в София, подходящи за църковен брак:

Храм „Въздвижение на Св. Кръст Господен“ в кв. Лозенец

Църкви в София, подходящи за църковен брак

„Въздвижение на Св. Кръст Господен“ е една от последните построени църкви в кв. Лозенец. Тя е светла, просторна и изключително красива. Впечатление прави и златният иконостас, който прави атмосферата по-величествена.

Местоположението й е в малка градинка, която е подходяща за снимки с роднини и близки. В непосредствена близост има синя зона с голям брой парко места.

Църква „Св. Йоан Рилски“ (Семинарията)

Храм „Св. Йоан Рилски“ е разположен на територията на Софийската Духовна семинария в кв. Лозенец. Храмът е просторен и светъл, подходящ и за по-големи сватби. Има достатъчно места за паркиране, които се намират извън синята и зелената зона. Единственият недостатък е, че вече няма достъп до хубавия парк, който преди се използваше за сватбени фотосесии.

Църкви в София: „Св. Седмочисленици

Църкви в София, подходящи за църковен брак

Също доста предпочитан столичен храм с голям капацитет. Просторен, светъл с красиви стенописи, които не са потъмнели. Венчавките се извършват от трима свещеници и продължителността им е около 20-30 минути. Храм „Св. Седмочисленици“ също предлага църковен хор. Пред самия храм има живописен храм, който е подходяш за сватбена фотосесия и за снимки с гостите. Паркирането е силно затруднено, но колата на младоженците е привилегирована.

Църква „Св. София“

Красива старинна базилика, вдъхновена от инстанбулската „Св. София“, което значи „Премъдрост Божия“, както е и името на самата ни столица. Венчавките са с продължителност 15-20 минути. Можете да ангажирате и хор за по-въздействаща атмосфера. Църквата е изключително удобна, поради своето местоположение в Центъра. Паркирането е безпроблемно в синя зона.

Църква „Св. Неделя“

Църкви в София, подходящи за църковен брак

Храм „Св. Неделя“ е един от най-предпочитаните за венчавки столични храмове. Подходящ е за големи сватби, като има и достатъчно седящи места. Венчавките са с продължителност около 15 минути и в повечето случаи се извършват от двама свещеници. За по-голяма тържественост може да наемете и църковния хор. Местата за паркиране са ограничени и са в синя зона.

Катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски“

В храм-паметника „Св. Александър Невски“ венчавките, кръщенетата и опелата са забранени, тъй като е катедралният храм на Негово Светейшество Патриархът на БПЦ. В последните години обаче започнаха да се практикуват венчавки. Светлината не е много подходяща за заснемане на церемонията.

Църква „Рождество Богородично“ – кв. Лагера

Църквата „Рождество Богородично“ също е много светла и е много подходяща за младоженци, които ще сключват граждански брак в ритуална зала „Красно село“. Венчавките са с продължителност 20-25 минути и се извършват от един свещеник. Паркирането не е проблемно.

 

Църква „Св. Покров Борогородичен“ – зад хотел Родина

Храм „Св. Покров Богородичен“ също е в близост до ритуална зала „Красно село“. Храмът не е е толкова светъл, но не е необходимо ползването на светкавица, което е важно за едни красиви и въздействащи кадри. Паркирането не е проблем.

Църква „Св. Параскева“

Църкви в София, подходящи за църковен брак

Храмът е разположен на улица „Георги Раковски“ № 58 и е трети по големина в столицата. Чудесен пример за подходящ избор измежду църкви в София за венчавка. Изключително приятно за заснемане на венчавка, тъй като е много просторен и добре осветен. Доспускат и заснемане от балкона в самия храм, което дава възможност за едни по-различни и впечатляващи кадри.

Архитектурата е интересна, тъй като не е типична. Паркирането е затруднено и е в зелена зона. В двора на църкавата има малък паркинг.

 

Църква „Св. Николай“ – Руската църква

Храмът е удобен за венчавки, тъй като е в сърцето на столицата. Църковният ритуал е тържествен и величествен, тъй като не е съкратен и трае около 40 минути.

След ревставрацията на стенописите е забранено заснемането със светкавица, затова е много важно да наемете опитен фотограф, който може да пресъздаде атмосферата без допълнителна техника за осветление. Руската църква също разполага с хор, който може да наемете. Зад храма има паркинг, който е в синя зона.

Църква „Успение Богородично“ – бул. България 

Църкви в София, подходящи за църковен брак

„Успение Богородично“ е красив малък храм, който въпреки модерната си визия, е старинен. Интересното при венчавките е, че те се извършват от един свещеник и един певец, който обикновено пее по византийски музикални знаци. Можете да ангажирате и малкия хор от псалти, който също изпълнява древни църковни песнопения. Паркирането е извън зона и е затруднено в делнични дни, но не е невъзможно.


Църква „Св. Георги“ –
Ротондата в двора на Президенството

Църкви в София, подходящи за църковен брак

Най-старият запазен храм в София от началото на IV век. Ротондата „Св. Георги“ е подходяща за малки бутикови сватби и кръщенета. Добре е да предвидите професионален фотограф, който може да снима без светкавица, поради спецификите на църквата. Паркирането е проблемно в делнични дни и е в синя зона.

Църква „Св. Николай“ в манастир Св. Вмчк Мина

Една прекрасна локация за сватби е обрадовският манастир Св. Мина, до него се стига за около 20 минути от Центъра на София. Той разполага с три църкви и един параклис. Венчавки обикновено се извършва в  новопостроената църква „Св. Николай“.

Тя е просторна, подходяща за големи сватби. Светла е и има красиви стенописи и високи прозорци. Има стълби, подходящи за групова снимка, и красив двор, подходящ за кратка фотосесия. Манастирът разполага със собствен безплатен паркинг.

 

 

Скъпи младоженци, което и Божие място да изберете за Вашето Венчание, бъдете сигурни, че ще преживеете нещо незабравимо. А за да бъдат и спомените Ви незабравими, вълнуващи и красиви, за това би могъл да се погрижи само опитен професионален фотограф, който да запечати завинаги Вашето „Да” и пред Бога.